Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up
hms-hgk-predstavljanje

Predstavljen Healthy Meal Standard, prvi certifikat za zdrave jelovnike

“Healthy Meal Standard (HMS) prvi je certifikat za zdrave jelovnike, uglavnom za turističke objekte, prvenstveno hotele i restorane, a potencijalno se može upotrijebiti i za škole, vrtiće ili druge ustanove. Uključuje obrazovanje osoblja, a obuhvaća različite certifikate za prehranu i goste s posebnim prehrambenim potrebama (dijabetes, djecu, smanjenje težine i bolesti srca)”, rekla je u HGK osnivačica i vlasnica projekta mag. nutr. Diana Gluhak, mlada poduzetnica koja je i osmislila sam certifikat, prvi takav u svijetu, kako bi pomogla socijalno ugroženim skupinama.

Gluhak je objasnila da je riječ o inovativnom načinu prehrane koji se oslanja na ponudu u hotelima, lječilištima i specijalnim bolnicama, odnosno na ponudu namijenjenu gostima s problemima pretilosti, šećerne bolesti te hipertenzije, kojih je, smatra se, u Europi više od 400 milijuna.

Certifikacija i standardizacija Healthy Meal Standard osigurat će hotelima promociju i atraktivne usluge u sklopu zdravstvenog turizma na višoj razini. HMS certifikat za cilj ima ponuditi ne samo novu i prijeko potrebnu uslugu za veliki broj ljudi, već i dodatnim paketima privući turiste u sezoni, ali i izvan nje. HMS pokriva i područje bezglutenskog jelovnika, jelovnika bez laktoze, jelovnik za djecu te sportaše. Certificiranjem jednog od navedenih HMS certifikata, turističkom objektu se dodjeljuje jedna zvjezdica na razdoblje do pet godina. Nakon certificiranja, u sljedeće četiri godine provodi se recertifikacija, a svaku petu godinu certifikat se u potpunosti obnavlja. Turistički objekt može imati najviše pet zvjezdica.