Predstavljen Healthy Meal Standard, prvi certifikat za zdrave jelovnike

Sustav upravljanja kvalitetom prehrane

Predstavljen Healthy Meal Standard, prvi certifikat za zdrave jelovnike

“Healthy Meal Standard (HMS) prvi je certifikat za zdrave jelovnike, uglavnom za turističke objekte, prvenstveno hotele i restorane, a potencijalno se može upotrijebiti i za škole, vrtiće ili druge ustanove. Uključuje obrazovanje osoblja, a obuhvaća različite certifikate za prehranu i goste s posebnim prehrambenim potrebama (dijabetes, djecu, smanjenje težine i bolesti srca)”, rekla je u HGK osnivačica i vlasnica projekta mag. nutr. Diana Gluhak, mlada poduzetnica koja je i osmislila sam certifikat, prvi takav u svijetu, kako bi pomogla socijalno ugroženim skupinama.

Gluhak je objasnila da je riječ o inovativnom načinu prehrane koji se oslanja na ponudu u hotelima, lječilištima i specijalnim bolnicama, odnosno na ponudu namijenjenu gostima s problemima pretilosti, šećerne bolesti te hipertenzije, kojih je, smatra se, u Europi više od 400 milijuna.

Certifikacija i standardizacija Healthy Meal Standard osigurat će hotelima promociju i atraktivne usluge u sklopu zdravstvenog turizma na višoj razini. HMS certifikat za cilj ima ponuditi ne samo novu i prijeko potrebnu uslugu za veliki broj ljudi, već i dodatnim paketima privući turiste u sezoni, ali i izvan nje. HMS pokriva i područje bezglutenskog jelovnika, jelovnika bez laktoze, jelovnik za djecu te sportaše. Certificiranjem jednog od navedenih HMS certifikata, turističkom objektu se dodjeljuje jedna zvjezdica na razdoblje do pet godina. Nakon certificiranja, u sljedeće četiri godine provodi se recertifikacija, a svaku petu godinu certifikat se u potpunosti obnavlja. Turistički objekt može imati najviše pet zvjezdica.