Obilježeno sto godina školstva u Capragu, RED FORK i Healthy Meal Standard dobili prigodnu zahvalnicu - Healthy Meal Standard

Obilježeno sto godina školstva u Capragu, RED FORK i Healthy Meal Standard dobili prigodnu zahvalnicu

Autor branimir

18/10/2021

Osnovna škola Braća Bobetko ove godine obilježava 100 godina školstva u Capragu, a tim je povodom u prostorijama škole u ponedjeljak, 18. listopada, održana prigodna svečanost.

Prva škola osnovana je 1921. godine na poticaj tadašnje Drvne industrije Drach, kako bi se djeca njihovih zaposlenika mogla obrazovati, a školski objekt u sadašnjoj Školskoj ulici (otprilike na lokaciji sadašnjeg parkirališta pred portom Rafinerije) postojao je do 1944. godine kada je uništen prilikom savezničkog bombardiranja tadašnje Shellove rafinerije u Sisku.

Nakon 2. Svjetskog rata škola se gradi na sadašnjem području, a od 1963. godine nosi ime trojice braće Bobetko, koji su stradali u Narodno oslobodilačkoj borbi kao pripadnici partizanskog pokreta, a dvojica od njih bili su članovi prvog sisačkog partizanskog odreda. Riječ je o braći pokojnog generala Janka Bobetka, koji je također sudionik NOB-a, preživio 2. Svjetski rat i sudjelovao u Domovinskom ratu.

„Osnovana je na poticaj Pilane Drach za djecu radnika i to će ostati zaštitini znak ove škole cijelo vrijeme. Učenici su velikim dijelom bili cijelo vrijeme postojanja radnička djeca“ – istaknuo je prof. Hrvoje Drvodelić, nastavnik povijesti u školi i uz prof. Ivanu Bušić jedan od autora izdane Spomenice škole.

„Protekla školska godina jedna nam je od najtežih u našoj stogodišnjoj povijesti. Pandemija, a zatim i potres koji, srećom, nije naudio zgradi škole te smo mogli nastaviti nastavu u kojoj su nam sada gosti i učenici OŠ Galdovo, čija je zgrada stradala u potresu“ – rekla je ravnateljica prof. Karolina Čutuk.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalila je učenicima i nastavnicima na programu kojeg su danas upriličili za sve goste.

Današnji događaj je još jedna potvrda kontinuiteta promišljanja u Capragu o njegovim stanovnicima i njegovom boljitku, jer ako želite izgraditi urbano naselje nije dovoljno napraviti samo tvornicu, morate napraviti školu i vrtić i brinuti o stanovanju ljudi. Ova današnja obljetnica upravo to i potvrđuje – da se davno prije nas o tome razmišljalo. Na nama je da nastavimo to nadograđivati što u konačnici i činimo, jer ovo je danas škola koja pokazuje kako se treba provoditi inkluzija svih ranjivih skupina, ovo je škola koja ima produženi boravak, Healthy Meal Standard u prehrani, ovo je škola koja pobjeđuje na natjecanjima iz robotike i informatike, djeca nižu sportske uspjehe. Sve to rezultat je toga što se djeca ovdje osjećaju dobro, a kada se osjećaju dobro onda mogu biti kreativni i uspješni. Posebno mi je drago što su danas zvijezde ove svečanosti djeca koja predstavljaju svoju školu drugima – naglasila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Dodala je kako joj je OŠ Braća Bobetko posebno draga škola, jer su prije pet godina u svoje prostore primili djecu iz vrtića Maslačak čiji je objekt stradao u požaru, a nakon potresa ova je škola postala i privremeni dom za učenike iz Galdova.

U prigodnom programu uručene su zahvalnice škole, predstavili su se učenici škole sa svojim radovima, a održan je i Dan otvorenih vrata škole.

Preneseno sa Sisak.info