Održan CLIKIS i Healthy Meal Standard CHEF'S ACADEMY - Healthy Meal Standard

Održan CLIKIS i Healthy Meal Standard CHEF’S ACADEMY

Autor branimir

21/03/2022

CLIKIS i Healthy Meal Standard CHEF’S ACADEMY je edukacija za kulinarske djelatnike osnovnih škola Grada Siska koja se održala 19.03.2022., godine u OŠ Braće Bobetko. Na CLIKIS i Healthy Meal Standard akademiji za kulinarske djelatnike, održalo se nekoliko teorijskih edukacija koje su obuhvaćale dosadašnje CLIKIS aktivnosti u osnovnim školama, stručni pregled mjerenja el.potrošnje i informacije kako se izrađuju klimatski održivi obroci. Pozdravni govor održala je ravnateljica Karolina Čutuk, a nakon navedenog krenuo je praktični dio akademije gdje su osnovne škole nasumično odabrale klimatski održivi obrok koji će pripremati. Akademija je imala formu edukacije i natjecanja u okviru znanja i najbolje kulinarske pripreme, gdje su najbolje osnovne škole po parametrima gastronomije i nutricionizma osvojile vrijedne nagrade u obliku malih kuhinjskih aparata. Svi djelatnici osnovnih škola koji su sudjelovali na edukaciji su dobili i potvrdnice o sudjelovanju. Osnovne škole koje su najbolje pripremile obroke i dijele prvo mjesto na natjecanju su

• OŠ 22.Lipnja: Kristina Tominac i Bojan Pavlić sa obrokom „TJESTENINA S MAHUNARKAMA I POVRĆEM, ZELENA SALATA i MANDARINA te

• OŠ.Galdovo: Senka Vuković i Dijana Šipuš sa „VARIVOM OD GRAHA I POVRĆA I BISKVITNIM KOLAČEM SA SUHIM ŠLJIVAMA“.

Žiri u ocjenjivanju najboljih obroka činili su: Branimir Spajić, voditelj CLIKIS projekta, Diana Gluhak Spajić, voditeljica Healthy Meal Standard Grad Sisak, Patricija Kreš, nutricionist i suradnik na CLIKIS projektu, Ana Stuparić, profesionalni kuhar za CLIKIS projekt, Ana Knežević PR stručnjak za CLIKIS projekt te Mirna Brnad, domaćin i glavni kuhar OŠ Braće Bobetko.

CLIKIS projekt ima za cilj razviti klimatski održane kuhinje putem sveobuhvatnog mjerenja energentske potrošnje, te uz suradnju sa njemačkim partnerima kao voditeljima projekta izračunati klimatski otisak obroka koji se nude na jelovnicima sisačkih osnovnih škola. Krajnji cilj je razvoj strateških smjernica za klimatski uravnotežene obroke u osnovnim školama Grada Siska.

Više o CLIKIS projektu možete pročitati ovdje: https://redfork.hr/hr/clikis-network/

Akademija je u potpunosti financijski podržana iz EUKI projekta CLIKIS u kojem su u ovom ciklusu financiranja partneri Njemačka, Estonija i Hrvatska. U Hrvatskoj je voditelj projekta tvrtka RED FORK za istraživanje i razvoj u biotehnologiji, a glavni partner u aktivnostima je Grad Sisak, zajedno sa svim osnovnim školama.

 Galerija fotki: