Intervju za portal i časopis Menu - Healthy Meal Standard

Intervju za portal i časopis Menu

Autor branimir

02/11/2019

Od kad je civilizacije, postoji tradicija okupljanja obitelji i prijatelja oko zajedničkog obroka. Za stolom su se stvarale i rušile civilizacije, sklapali brakovi, i na putovanjima upoznavali prijatelji. Kultura prehrane je stara, koliko je i staro čovječanstvo, stoga za ljude prehrana i običaji imaju veliku važnost. Danas je putovanje kroz turizam postalo dostupnije nego ikada prije, toga je kvalitetna prehrana prema gostu koji dolazi u hotel ili drugi turistički objekt bitan pokazatelj kvalitetne usluge. Diana Gluhak je magistra nutricionizma koje je prepoznala trenutne potrebe na tržištu, te kroz edukaciju i poslovnu metodologiju stvorila certifikat naziva Healthy Meal Standard.

Što je Healthy Meal Standard?

Healthy Meal Standard je sustav koji u objektima društvene prehrane educira osoblje i izrađuje jelovnike za posebne prehrambene potrebe, te kvalitetnu provedbu okrunjuje certifikatom. Edukacije i jelovnici su objedinjeni pod hrvatskim jamstvenim žigom i certifikatom, i koji je od 17.03.2017 postao i međunarodno priznat od Mediteranske Turističke Fondacije. U Hrvatskoj su potporu Healthy Meal Standardu dale institucije poput Prehrambeno Biotehnološkog Fakulteta, NZJZ Dr. Andrija Štampar, Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Hrvatske Gospodarske Komore i mnogih drugih. Za razliku od drugih sličnih standarda na području turizma, ugostiteljstva i prehrane koji su u pravilu primjena općih propisa i standarda sa internim i tehničko tehnološkim učincima, ali bez vidljivih promotivnih i tržišnih efekata na krajnje korisnike (npr. uspostava HACCP sustava  u skladu sa zakonskim zahtjevima,  za certificiranja prema Codex Alimentarius-u i  za certificiranje prema standardima IFS food i IFS Logistics), Healthy Meal Standard je sustav koji omogućuje izravno obraćanje prema skupinama gostiju sa posebnim prehrambenim potrebama od kojih svaka samo na europskoj razini broji po stotinjak milijuna članova.“

Na koji način turistički djelatnici gledaju na prihvaćanje novog sustava, kao inovaciju koja primarno dolazi iz kulinarskog i nutricionističkog sektora?

Healthy Meal Standard za kvalitetnu provedbu treba razumijevanje menadžmenta i kulinarskog segmenta. Kulinarski stručnjaci objeručke prihvaćaju ovakve sustave koji im olakšavaju rad i doprinose njihovom razvoju, jer takvih potreba je sve više, a standardne edukacije u ugostiteljskim školama nemaju ove mogućnosti edukacije. Menadžment u tom pogledu treba promijeniti svoj kut gledanja, gdje se krizu može gledati kao ljestve ili kao rupu bez dna. U doba kada potrošač zbog slabije financijske mogućnosti više posvećuje odabiru usluge za svoj novac, ključno je ulagati u uslugu u turizmu koja radi veliku razliku, a to je upravo kvaliteta gastronomije s naglaskom na nutricionizam. Kuhinja je u ekonomskom pogledu trošak i uvijek je smatrana na taj način. Međutim, kuhinju treba gledati kao ljestve a ne rupu bez dna. Ukoliko se nađemo oči u oči sa nezadovoljnim gostom, potrebno ga je odobrovoljiti i smiriti na neki način. Koliko god imamo lijepo uređen lobby, mekane ručnike, udobne stolice i brz Internet, gostu ne možemo dati ljepše osvjetljenje lobbija, više ručnika, više stolica ili još brži Internet kao kompenzaciju. Međutim, kuhinja je ta koja uvijek spašava stvar; u trenutku možemo počastiti gosta ‘a la carte’ ručkom ili pozvati na ‘fine dine’ večeru. Stoga, ukoliko je kuhinja ta kojoj se okrećemo u većini slučajeva za pomoć i koja u konačnici nosi veliki teret kod odluke gosta za davanje vidljivih ocjena turističkom objektu, nije li vrijeme uvesti kulinarske inovacije koje na tržištu gosti već prepoznaju i traže?

Kakve su brojke na tržištu, odnosno koliko je stvarna potreba za takvim sustavom?

U Europi ima 60 milijuna osoba koji boluju od šećerne bolesti, gdje se više od 80% te bolesti primarno tretira prehranom i tjelesnom aktivnosti. U Hrvatskoj je broj osoba oboljelih os šećerne bolesti čak 417.000. U Europi ima preko 360 milijuna osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Ukoliko gledamo da populacija Europe iznosi 508 milijuna, to iznosi više od 50% populacije Europe. Pridodajmo tome da u Europi ima 341 milijun osoba sa visokim krvnim tlakom, dolazimo do ukupnih brojka impresivnih razmjera, i više stoga ne govorimo o manjini, nego o većini populacije. Tu smo nabrojali samo osobe sa viškom kilograma, šećernom bolesti i visokim krvnim tlakom, a dodamo osobe s posebnim prehrambenim navikama kao što su vegetarijanci, vegani te sportaši, dolazimo do toga da više od 80% Europske populacije treba prilagođenu prehranu u javnim objektima. Healthy Meal Standard je sustav koji je sada odabir za najmudrije, a u skoroj budućnosti će biti obaveza“.