Za učenike samo zdrava hrana: Osnovnoj školi Braća Ribar Sisak jedinoj u Hrvatskoj dodijeljen certifikat Healthy Meal Standard - Healthy Meal Standard

Za učenike samo zdrava hrana: Osnovnoj školi Braća Ribar Sisak jedinoj u Hrvatskoj dodijeljen certifikat Healthy Meal Standard

Autor branimir

02/11/2019

Osnovna škola Braća Ribar u Sisku prva je u Hrvatskoj školska ustanova čije je osoblje uspješno završilo edukaciju za pripremu certificiranih zdravih jelovnika, te je školi na svečanosti u srijedu dodijeljen certifikat Healthy Meal Standard (HMS). To znači da, kako je naglasila ravnateljica škole Vesna Šebek,učenici ove škole svakoga dana jedu zdrave, tople obroke, te puno voća i povrća.

– Pripremamo hranu za zdravu djecu, ali i za djecu s alergijom ili dijabetičare, istaknula je ravnateljice Šebek.

Osnovna škola Braća Ribar, koju pohađa 611 učenika, od čega 78 prvačića, pobijedila je, što se tiče zdrave prehrane učenika, na dva javna natječaja. Od tvrtke Delimano dobili su dio sredstava i opreme za uređenje i opremanje školske kuhinje i blagovaonice, a od Kauflanda će jednom tjedno dobivati voće i povrće za svakog učenika. Cilj je osigurati da djeca jedu zdravo, da steknu navike zdrave prehrane, jer je to najbolji način borbe protiv pretilosti u sve učestalije pojave dijabetesa kod djece.

Grad Sisak, kako je na svečanosti naglasila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček,uredio je kuhinje u svih devet gradskih osnovnih škola i topli obroci pripremaju se u svim školama. Pored toga, voće i povrće na jelovniku su svaki dan, a jabuke, grožđe, mrkva, krastavci i ostalo voće i povrće nabavlja se od OPG-a a područja grada.

Ukoliko bude potrebe i proizvođači voća i povrća iskažu interes, grad će pomoći u izgradnji hladnjače za voće i povrće, istaknula je gradonačelnica Ikić Baniček.