Najava: Konkurentnost turističkog gospodarstva - Healthy Meal Standard

Najava: Konkurentnost turističkog gospodarstva

Autor branimir

02/11/2019

Ministarstvo turizma i ove godine u I. kvartalu priprema objavu Javnog poziva za program Konkurentnost turističkog gospodarstva za dodjelu bespovratnih sredstava male vrijednosti, de minimis, u svrhu podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva kroz potporu ulaganjima u povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti za subjekte malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrt i zadruge) te OPG – obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge.

Healthy Meal Standard norma HMS.SUKP 2019 će po prvi puta biti uključena u natječaj Ministarstva turizma: “Konkurentnost turističkog gospodarstva 2020” , gdje snažno sugeriramo da isti prijavite:

Healthy Meal Standard je sustav koji u objektima društvene prehrane educira osoblje i izrađuje jelovnike za posebne prehrambene potrebe, te kvalitetnu provedbu okrunjuje certifikatom. Edukacije i jelovnici su objedinjeni pod hrvatskim jamstvenim žigom i certifikatom, i koji je od 17.03.2017 postao i međunarodno priznat od Mediteranske Turističke Fondacije. U Hrvatskoj su potporu Healthy Meal Standardu dale institucije poput Prehrambeno Biotehnološkog Fakulteta, NZJZ Dr. Andrija Štampar, Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Hrvatske Gospodarske Komore i mnogih drugih. 

Healthy Meal Standard je Sustav za upravljanje kvalitetom prehrane koji pomaže:

 1. Stvaranju novih proizvoda i usluga
 2. Boljoj organizaciji sustava prehrane razvoju proizvoda i usluga
 3. Optimizaciji prehrambenih troškova
 4. Usklađivanju dokumentacije sa zakonima i pravilnicima
 5. Izradi jelovnika i normativa za posebne prehrambene potrebe ovisno o odabranim kategorijama i želji klijenta

Dodatni pozitivni učinci certifikacije HMS uključuju:

 • Dodjeljivanje zdravih zvjezdica ovisno o certificiranim kategorijama
 • Targetiranju nove skupine korisnika sa posebnim prehrambenim potrebama
 • Mogućnost povezivanja sa lokalnim OPGovima
 • Edukaciju djelatnika o prehrani za posebne potrebe
 • Uspostavljenu sigurnost i sljedivost lanca prehrane
 • Podizanje cjelokupne kvalitete lanca prehrane
 • Uspostavljanje internog auditnog tima koji zna djelovati u kriznim prehrambenim situacijam
 • Konkurentsku prednost u okviru personaliziranih usluga

Interes za HMS možete iskazati kontaktirajući nas na email office@redfork.hr , gdje možemo pružiti i pomoć pri popunjavanju prijave za natječaj. Više pročitajte na web stranici www.HealthyMealStandard.eu.

Objava natječaja se očekuje do kraja veljače 2020.

NAPOMENA: Prijava na Javni poziv biti će moguća isključivo preko sustava e-Građani u koji se potrebno na vrijeme registrirati, ako već niste. Ovlaštena osoba, odgovorna osoba, vlasnik obrta, nositelj ili član OPG-a prijavljuje se svojim osobnim računom u sustav e-Građani za tvrtku, zadrugu, obrt ili OPG.​