Sisak je prvi grad zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj - Healthy Meal Standard

Sisak je prvi grad zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj

Sisak je postao prvi grad zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj, zahvaljujući programu uvođenja zdrave i kvalitetne prehrane u osnovnim školama i dječjim vrtićima. Sve je počelo 2017. u suradnji s Healthy Meal Standard sustavom za upravljanje kvalitetom hrane.

„Healthy Meal Standard sustav je zaživio sada u svim vrtićima i osnovnim školama grada Siska i tako je Grad Sisak zaslužio titulu prvog grada zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj.“ – rekla je prilikom uručivanja certifikata  mag. nutr. Diana Gluhak Spajić, vlasnica ovog sustava. Healthy Meal Standard normativi i jelovnici, koje od sada imaju sve sisačke osnovne škole i vrtići,  napravljeni su u skladu sa smjernicama Ministarstva zdravlja i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. – Nije potrebno raditi nekakva čuda i ti jelovnici nisu ništa skuplji od onih u drugim školama nego su samo pametno posloženi i optimizirani.  Razlika je da imate tu kvalitetnu prehranu na visokoj razini, s vrlo kvalitetnim namirnicama. Izbacili smo, primjerice, pohano, uopće nemamo pohano, a nema ni slatkiša osim ako kuharice ne naprave zdravi biskvit od kakaa, naranče, voća. Prehrana je optimizirana, zdrava, a opet ukusna s čime se danas ne može pohvaliti niti jedan grad u Hrvatskoj – pojasnila je Gluhak Spajić.

Ona pojašnjava da nije sve išlo bez problem, da su djeca teško prihvaćala kelj ili poriluk, no da se od 2017. do danas situacija bitno popravila jer cijeli ovaj sustav prati i edukacija osoblja, ali i djece i njihovih roditelja. – Imamo situacije da djeca doma ne jedu dovoljno neke namirnice, ne jedu dovoljno variva, povrća, voća i tu je trebalo zato educirati roditelje i objasniti im koji su to benefiti za njihovu djecu. Jer ako želite uistinu da vam se djeca zdravo hrane morate i vi doma malo paziti, a ne izabrati uvijek ono što je najbrže pripremiti – rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, zadovoljna što je Sisak prvi krenuo u ovakav projekt za kojeg se sada interesiraju i drugi gradovi u Hrvatskoj.

Grad je u uvođenje zdrave prehrane u obrazovne institucije uključio i svoju Tržnicu te lokalne OPG-e kroz projekt „Od njive do stola“, tako da se sada točno zna porijeklo svake namirnice koja završi u obrocima sisačke djece. – Nije rješenje samo nametnuti jelovnike, potrebna je edukacija, ulaganje u opremu i osoblje, ali i osigurati važne saveznike – roditelje i djecu te kvalitetnu sirovinu. . Sada sve škole i vrtići imaju certifikate i nastavit ćemo dalje raditi na ovome jer se konstantno prati reakcija djece. Važno nam je znati jesu li oni zadovoljni, što treba unaprijediti, promijeniti… – dodala je sisačka gradonačelnica. Pazilo se tijekom ove godine na sve pa tako danas u sisačkim školama i vrtićima poseban jelovnik imaju djeca koja imaju dijabetes, poseban je jelovnik za djecu koja imaju netoleranciju na bilo koji segment hrane, a uslišani su i zahtjevi roditelja čija djeca imaju intenzivan režim sportskih treninga, pa ona sada imaju tzv. sportski jelovnik, zdrav, ali s većim unosom kalorija. 

Slika u naslovu preuzeta s vecernji.hr

Članak je preuzet sa: https://www.vecernji.hr/vijesti/sisak-je-prvi-grad-zdrave-djecje-prehrane-u-hrvatskoj-1352712 

Novosti

Održan CLIKIS i Healthy Meal Standard CHEF’S ACADEMY

Održan CLIKIS i Healthy Meal Standard CHEF’S ACADEMY

CLIKIS i Healthy Meal Standard CHEF'S ACADEMY je edukacija za kulinarske djelatnike osnovnih škola Grada Siska koja se održala 19.03.2022., godine u OŠ Braće Bobetko. Na CLIKIS i Healthy Meal Standard akademiji za kulinarske djelatnike, održalo se nekoliko teorijskih...

Manifestacija “Jesen u Sisku”

Manifestacija “Jesen u Sisku”

U srcu grada, na sisačkom korzu, pored dječjeg igrališta Majmunjak počinje nova gradska manifestacija “Jesen u Sisku”. Organizatori manifestacije su Grad Sisak, Gradska tražnica Sisak i Turistička zajednica grada Siska. U subotu, 23. listopada građane grada Siska i...

HMS podržavaju

Autorska prava © 2020, RED FORK i Healthy Meal Standard | Sva prava pridržana.
Pravilnik o privatnosti | Pravila o kolačićima