Healthy Meal Standard Akademija u Županijskoj bolnici Čakovec - Healthy Meal Standard

Healthy Meal Standard Akademija u Županijskoj bolnici Čakovec

15/11/2023

U sklopu aktivnosti uvođenja sustava zdrave prehrane, 09.11.2023.godine Healthy Meal Standard Akademija u Županijskoj bolnici Čakovec.

HMS Akademija u Županijskoj bolnici Čakovec započela je edukativnim radionicama uz kuhara Zorana Delića koje su uključivale predstavljanje novih kombinacija obroka, suvremeni način korištenja kuhinjske opreme i obavljanje više kulinarskih zadataka u istom vremenu. Fokus je bio na iskorištavanju parno-konvekcijskih pećnica te izradi novih zanimljivih recepata za odjel rodilišta i ginekologije. Pripremljena jela poput pilećih prsa punjenih kremom od špinata i pilećih rolica sa povrćem i sirom, ječmoto (rižoto od ječma) sa bučama će se od prosinca moći uredno kušati na odjelu rodilišta.

 

Cilj je na edukativan način bilo pokazati kako se neki jednostavni obroci od priloga i sastojaka koji se već nalaze u kuhinji, bez prevelikog dodatnog angažmana mogu preoblikovati u nutritivno uravnotežene obroke, koji osim što će biti zanimljivi, će biti i oku ugodni. Posebna pažnja se pridodala u edukacijskom dijelu nutricionizmu, serviranju i dekoraciji obroka.

Prezentaciji obroka prisustvovao je i ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, dr.med., spec.pedijatrije, subspec.pedijatrijske gastroenterologije Igor Šegović, sa timom uprave.  Svi prisutni su kušali obroke, a cilj je bio odlučiti hoće li se ovakav moderniji način prehrane uključiti u standardne obroke odjela rodilišta i ginekologije Županijske bolnice Čakovec. Naravno, svi obroci su dobili zeleno svjetlo, kada se krenulo i u natjecateljski dio Healthy Meal Standard Akademije, kada su kuharice pokazale naučeno kroz svoj kreativni izražaj.

U trenutku kretanja natjecanja, kuharice su nasumično podijeljene u timove, te je svaki tim nasumično izvlačio svoj kulinarski zadatak. Svaki kulinarski zadatak uključivao je dvije obavezne namirnice, te 3 dodatne koje su mogli samostalno odabrati za svoj obrok. Kuharice su nakon podjele obroka i timova imale točno 5 minuta da odaberu svoje obavezne i dodatne namirnice iz skladišta i krenu kuhati.

Nakon sat i pol, stigla su na ocjenjivanje prva pripremljena jela koja su kušali i ocjenjivali majstor kuhinje Zoran Delić, Diana Gluhak Spajić mag.nutr., Patricija Kreš mag.nutr., te Voditeljica Odjela uslužnih poslova Boža Škvorc. Uz ocjenjivanje u području nutricionizma, gastronomije te prihvatljivosti pripreme u bolnici, davali su savjete kako prevladati izazove novih postupaka. Svaka kategorija je nosila maksimalno pet bodova, te su tri tima sa najviše bodova proglašeni najboljima i čija jela će se obavezno uvrstiti u ponudu Županijske bolnice Čakovec.

Healthy Meal Standard Akademiju sponzorski je podržao i Electrolux, koji je donirao uređaje za najbolje kulinarske timove.

 

Tim koji je osvojio prvo mjesto je dobio Electrolux ručne miksere ESM3310 i ESM3300.Savršeni uređaji za doba blagdana kada nam je potrebna dodatna pomoć u kući oko pripreme ukusnih slastica i ostalih recepata.

Drugi i treći kulinarski par dobili su Electrolux smoothie blender ESB2500, koji u paketu sadrže i 2 BPA free plastične boce koje su otporne na udarce i padanja. To ih čini idealnim za ponijeti sa sobom na sve aktivnosti! Uređaje im je uručila vlasnica sustava Healthy Meal Standard Diana Gluhak Spajić uz ostatak tima.

Sve natjecateljice dobile su certifikat Healthy Meal Standard Akademije koje su im uručili majstor kuhar Zoran Delić, Patricija Kreš i Boža Škvorc.

Županijska bolnica Čakovec je prva bolnica u Hrvatskoj koji u svojoj bolnici trenutno implementira Healthy Meal Standard sustav upravljanja kategorijama prehrane, gdje već ulaže u opremanje kuhinje, edukaciju kuhara kroz Healthy Meal Standard, a posebno se pazi na kvalitetu namirnica i raznovrsnost jelovnika.