Županijska bolnica Čakovec: Voditelj u revoluciji prehrane pacijenata u Hrvatskoj - Healthy Meal Standard

Županijska bolnica Čakovec: Voditelj u revoluciji prehrane pacijenata u Hrvatskoj

Autor branimir

28/11/2023

U uzbudljivom razvoju događaja, Županijska bolnica Čakovec postala je prva bolnica u Hrvatskoj koja se pridružila prestižnom certifikacijskom sustavu Healthy Meal Standard (HMS). Ovaj revolucionarni potez ima za cilj osjetno poboljšanje kvalitete obroka pacijenata, postavljajući novi standard u prehrani u zdravstvenoj skrbi kojeg trebaju slijediti i ostale bolnice.

Healthy Meal Standard (HMS) je međunarodna norma za upravljanje prehrambenim kategorijama u javnim institucijama. Osigurava da institucije u različitim sektorima – uključujući škole, vrtiće, bolnice, domove za starije i nemoćne, hotele i lječilišta – pružaju hranu prilagođenu specifičnim prehrambenim potrebama unutar sigurnog okruženja. Ovaj međunarodno priznati standard je certificiran i nosi zaštićeni jamstveni znak, obnavlja se svake tri godine, simbolizirajući izvrsnost u upravljanju prehranom.
U Županijskoj bolnici Čakovec, projekt je uspješno pokrenut implementacijom Healthy Meal Standarda, počevši s Odjelom ginekologije i rodilišta koji je do sada obuhvatio preko 1000 pacijentica. Ravnatelj županijske bolnice Igor Šegović, dr.med. zajedno s međimurskim županom Matijom Posavcem i voditeljima Healthy Meal Standarda, nutricionisticom Dianom Gluhak Spajić i direktorom RED FORK-a Branimirom Spajićem, predvodio je predstavljanje projekta.

 

U Županijskoj bolnici Čakovec već su napravljeni veliki koraci, gdje su na Odjel ginekologije i rodilišta uvedene kulinarske inovacije, kuhinja je obnovljena sitnim inventarom ali i uređajima koji olakšavaju pripremu i održavanje kuhane hrane, a kulinarsko osoblje je educirano pod budnim okom Majstora kuhara Zorana Delića, koji je i dio Healthy Meal Standard ekspertnog tima.

Od početka sljedeće godine, na razini cijele bolnice izbaciti će se paštete, hrenovke, povećana je raznovrsnost kruha za 40%, čajevi će se kuhati isključivo u rinfuzi i izbaciti će se instant čajevi, povećana je raznovrsnost džemova, voće i tjestenine za preko 40%.

 

Fotke preuzete s portala emedjimurje.net.hr

U okviru provođenja Healthy Meal standard sustava, provedeno je anonimno istraživanje u suradnji sa ŽB Čakovec, kako bi se ustanovilo zadovoljstvo pacijentica. U istraživanju, pacijentice su dale vrlo visoku ocjenu zadovoljstva prehranom: 4.77 od mogućih 5.0.

Niže se nalaze neki od anonimnih komentara pacijentica na novu prehranu u ŽB Čakovec:
• “Pozitivno sam iznenađena na sve. Okus, količinu, raznovrsnost namirnica, serviranje. Nisam u restoranu, ali ovo je premašilo sva moja očekivanja u pozitivnom smjeru!!!
• Sve je odlično! Vegetarijanski obroci su bolji nego sto se može pronaći po gradskim restoranima.
• Sve je super i nemam nikakve primjedbe.
• U jednim našim restoranima ne dobiš tak fino.
• Svaki obrok sam poslikala pogotovo prvi! Kod serviranja i mislila sam da sam zabunom dobila nečiji tanjur koji ne pripada meni kao pacijentu.
• Obroci su kvalitetniji nego prije par godina.
• Ovo je već jako veliko poboljšanje.”

Ravnatelj Šegović istaknuo je kontinuirane napore bolnice u poboljšanju uvjeta smještaja pacijenata i radnih uvjeta osoblja. Poseban naglasak stavljen je na uvođenje nadstandardne prehrane na Odjelu za ginekologiju i porodništvo, potez koji je već primljen pozitivnim odjekom od strane pacijenata i osoblja bolnice, te najavio planove za proširenje ovog standarda na sve odjele bolnice u skoroj budućnosti.

 

Magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić objasnila je da provedba Healthy Meal Standarda u bolnici uključuje niz koraka za održavanje kvalitete. Ti koraci sežu od planiranja nabave, preko obuke kuhara i osoblja, krizne i opće komunikacije, usklađenosti sa zakonima i propisima, do stvaranja knjiga jelovnika i standarda pa sve do posluživanja. Naglasila je da je prehrana u bolnici sada u potpunosti usklađena s uputama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je ponos što je Međimurje ponovno vodeće u Hrvatskoj, ovaj put s novim standardom prehrambene skrbi u Bolnici Čakovec. Ističe važnost zdrave prehrane kao ključnog preventivnog faktora te najavljuje mogućnost proširenja ovog modela ne samo na ostale dijelove Županijske bolnice Čakovec, već i na vrtiće i škole u Međimurskoj županiji. Župan podržava projekt koji je započeo u svibnju i već obuhvatio oko 1000 pacijentica u Healthy Meal Standard.